torstai 23. toukokuuta 2013

Suomen luontokeskus Haltia vie virtuaaliretkelle luontoon

LUONTO

Suomen luontokeskus Haltian tavoitteena on tarjota uudenlainen näyttelykokemus kokoamalla Suomen luonnon helmet saman katon alle. Professori Rainer Mahlamäen suunnittelema puurakennus sijaitsee  Espoossa Nuuksion kansallispuistossa, vain kivenheiton päässä pääkaupunkiseudun sykkeestä. Arkkitehtuuriltaan upea, modernia rakennus on toteutettu ekologisia kestävän rakentamisen periaatteita noudattaen.


Näyttely vie Suomen kansallispuistojen mahtaviin maisemiin ja upeille vaellusreiteille. Ainutlaatuista virtuaalista elämystä täydentävät luonnon äänet.


Suomalainen av-osaaminen ja -tekniikka on hienolla tavalla viritetty perinteisen luontokuvauksen käyttöön. Näyttelyssä on turha odottaa museotyyppistä seikkaperäistä tietoiskua. Kyseessä on enemmän silmin ja tunnetiloin aistittava luontoelämys.


Näyttelyn keskiössä on puinen Sotkanmuna, joka edustaa kalevalaista kansanperinnettä. Sen sisällä kuin kontrastina mennelle mytologialle ja taiteilija Osmo Rauhalan Peliteoria-videoteos. Laulujoutsenten peliä tosin pitää selitellä itselleen useampikin kerta.


Suuri panoramaseinä tuo mieleen toisen luontokeskuksen, Punkaharjun Luston hiljaisuuden huoneen, joka on ollut vaikuttava luontokokemus. Penkillä kuvan edessä istuen voi hetkeksi heittäytyä luonnon armoille ja aistia elämää pysähtyneen tuntuisessa tilanteessa.

 

Muutama viikko sitten avatussa upeassa tilassa tuoksuu tuore puu ja toiminnot hakevat vielä muotoaan. Pysyvä näyttely on juuri ja juuri saatu valmiiksi, vaihtuvien erikoisnäyttelyjen tila saa odottaa suosiolla syksyyn. Investointi on huima ja puitteet upeat. Tarjolla on myös kattava palvelupaketti retkineuvonnasta opastettuihin retkiin, luontokoulusta kokouksiin ja perhejuhliin.

Haltiasta käsin pääsee luontoretkelle Nuuksion luontoon. Solvalla kumpuava maisema kutsuu kävijöitä ja kokematonkin luonnossa liikkuja selviää merkityillä reiteillä. Haltiasta voi halutessaan ostaa mukaansa myös retkieväspussin tai nuotiopaketin. Hienompaan huviin tai isompaan nälkään voi tilata eräkokin riistamenun avotulella.


Ruokalistojen mukaan myös ravintola ottaa inspiraationsa Suomen luonnosta ja tarjonta muuntautuu neljän vuodenaikamme mukaan. Herkullinen lupaus jatkaa luonnon kokemista ruoan ja juoman kautta.

Kahvilan tarjonta oli standardimpi ja toivonkin, että avajaispaineiden jälkeen kahvila loihtii ravintolan ryhmälounaisiin suunnitellun hengen myös jokaisen Haltian vierailijan ulottuville. Se voi pienillä valinnoilla antaa viimeisen, mieleenpainuvan maun koko luontokeskusvisiitin onnistumisen tunteelle. Puitteen luonnolliselle lähiruoalle ovat mitä parhaimmat.

Haltian ikkunoista ja terassilta aukeaa upea näköala Nuuksion Pitkäjärvelle. Maisemaan, jossa mieli ja silmä lepää.


Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti