sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Strömsö-kokin keittiössä Tukholman Fotografiskassa

Stömsö-kokki Paul Svensson on tullut monelle tutuksi TV-sarjan kautta. TV-työn lisäksi Svensson pyörittää Tukholmassa äärimmäisen suosittua Fotografiska-valokuvamuseon ravintolaa ja aikaisemmin hän on luotsannut tukholmalaisia Michelin-ravintoloita.
Fotografiskan ravintola on erittäin suosittu. Minulla oli ilo ruokailla siellä messumatkallani.


Ravintola sijaitsee Fotografiska museon yläkerrassa, meren rannassa, vanhassa makasiinissä.
Paikalle on kävelymatka vanhasta kaupungista tai Kungsträgårdenista.


Tästä ei enää näkymä Tukholmaan voi kovin paljon parantua. Toiseen suuntaan siintää vanha kaupunki, toiseen suuntaan Djurgården ja mm. Grönä Lundin huvipuisto.

 

Ekologisuus, lähiruoka, luomu ja ympäristön huomioon ottaminen kaikin tavoin ovat huippukokki Svenssonille sydämen asioita. Niitä hän halusi korostaa myös taannoisella Suomen vierailullaan Mäntän Food & Art -tapahtumassa.



Fotografiskan ravintolasalissa luonto on läsnä. Ruokalista tarjoillaan pähkinänkuoressa. Vedet tarjoillaan kierrätyslaseista ja pulloista.


Ruokalistalla korostuu kasvisruoka. Tarjoilija suosittelee, että valitsemme kolme suolaista ruokaa ja jälkiruoan. Jos ruokailija haluaa, hän voi saada vastuullisesti pyydettyä kalaa tai lammasta lisäkkeenä.
Minä päätän pysyä keittiön ja sen kokin valinnoissa, kasvisruoassa. Naapurissa on valittu myös kalaa ja lihaa. 

Ensimmäinen valinta on alkuruoka: perunaa kolmella tavalla, savutettua kermaviiliä ja kaviaaria.
Todella herkullista. Keittiömestari Svenssonin signature-annos, jonka hän valmisti myös vieraillessaan Mäntän Food & Art -tapahtumassa.


Seuraava ateria on papuja “bollito misto”, minttua, tomaatteja, kanttarelleja, juustoa, piparjuurta, kirjolohen mätiä ja vaahdotettua maustejuustokermaa.


Toisessa annoksesa tarjoiltiin purjoa, kirpeää omenaa, savustettua hollandaise-kastiketta ja kapriksia.



        Ja sitten ehkä paras sipuliannos ikinä: paahdettua sipulia, sieniä, maa-artisokkaa ja tryffeliä.


Jälkiruokana mustikoita, kuusisorbettia ja mantelikakkua. Huikea makuyhdistelmä, jota vielä täydensivät lautaselle asetellut kirpakat ketunleivät.


Jokaiselle ruoalle voi tilata viinin ravintolan suosituksen mukaan.


Avokeittiön yläpuolella selitetään tulijalle keittiön filosofia ruoan suhteen. Ja myös hävikin, jota vastaan ravintolassa taistellaan.



Illan tummetessa maisema vaihtuu, voimistuu. Tukholman valot komppaavat tunnelmaa. Lento syystuuli hivelee kasvoja ja hiuksia kävelymatkalla takaisin kaupungin keskustaan. Syntymäkaupunkiin on aina ilo palata.



Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti