Ruotsalaisten rakastama, suomalaissyntyinen huippukokki Tommy Myllymäki nimettiin tänä vuonna ranskalaisessa Bocuse d'Or -kokkikilpailussa maailman kolmanneksi parhaaksi kokiksi. Hän vetää Tukholmassa trendikästä Taverna Brilloa.
Taverna Brillo ei edusta lyonilaista fine diningia. Se on rento ruotsalais-italialainen bistro Tukholman ravintolamaailman ytimessä. Brillo on myöskin baari, kahvila ja putiikki. Se on suunniteltu New Yorkin Eatalyn innoittamana ihmisten kohtauspaikaksi, joka on auki aamuvarhaisesta myöhään yöhön. Korttelinkokoinen kokonaisuus on tutustumisen arvoinen.
Nimi Brillo edustaa monta asiaa. Yksi tärkeimmistä ovat auringon säteet, jota paistavat sisään ravintolan keskellä olevasta suuresta kattoikkunasta. Ensin aurinko valaisee ravintolasalin ja baarin ja lopulta sen viimeiset säteet laskeutuvat keittiöön ja leipomoon. Brillossa asiakkaan halutaan humaltuvan, ei niinkään alkoholista, vaan tunnelmasta, taiteesta ja makuelämyksistä.
Kasvihuonebaari (växthusbaren) on nopeasti noussut yhdeksi Tukholman suosituimmista baareista. Se sijaitsee täysin vastakkaisella puolella kuin toinen mielenkiintoinen yksityiskohta, yläkuvassa oleva kukkakauppa! Tämä löytyy toisen sisäänkäynnin kupeesta, kahvilan, jäätelöbaarin ja pizzerian vierestä. Sen ohi kuljetaan ruokasaliin.
Ruokasali on kuin iso olohuone, johon ihmiset kokoontuvat nauttimaan. Seinät ovat täynnä tauluja, katossa roikkuu erikoisia valaisimia. Tunnelma on niin intiimi, että kameraa ei tee mieli kaivaa esiin.
Tunnelma syntyy eri-ikäisistä ihmisistä. Naapuripöydässä työyhteisön naiset ovat lähteneet parantamaan maailmaa hyvän ruoan ääreen. Toisella puolella huolestunut daami odottaa myöhästyvää miestään. Tilaa juomia ja alkupaloja. Lopulta hän raportoi tarjoilijalle, että lento on laskeutunut. Minäkin olen helpottunut. Taksikin on kiittänyt kovaa, sillä mies saapuu pöytään nopeammin kuin osasin odottaa. Pariskunta tervehtii tyylikkäin poskisuudelmin. Rauha laskeutuu. Lakkaan kiinnittämästä huomiota heihin. Hieman kauempana on kolmen sukupolven päivällinen. Sitä johtaa nuorin sukupolvi, joka määrätietoisesti hoitaa plaseeraukset ja tilaukset. Kulmapöydässä kiiltävät kulta ja timantit. Iäkkäät ruotsalaisdaamit ovat tulleet puolisoidensa kanssa nauttimaan hyvästä ruoasta. Ne on valittu kaikilla viineillä.
Oma vongole pastani on myös herkullista ja ansaitsee keskittymisen makujen vivahteisiin. Alkukeiton kanssa saan itse leivottua leipää. Jättikokoiset leivät leipoo Håkan Johansson - ehkä Ruotsin paras leipuri.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti