sunnuntai 10. elokuuta 2014

Bosgårdin luomutilan luontopolulla modernin maatalouden ihmeitä kokemassa

PORVOO

Bosgårdin luomutila sijaitsee vain 8 km päässä kotoani. Se on varmaankin ollut liian lähellä, koska siellä ei ole tullut käytyä. Hiljattain olen ajanut tilan ohin pari kertaa ja vihdoin tänään päätimme mennä tutustumaan naapuruston kartanoon.Kartano sijaitsee luonnonkaunilla paikalla, Pikku-Pernajanlahden länsirannalla. Se on 1600-luvulla saanut alkunsa viidestä rälssitilasta. 

Bosgård on kuten moni muukin uusimaalainen kartano aloittanut viljan viljelyllä ja maidontuotannolla. Myöhemmin tila kuitenkin siirtyi ensin kokonaan viljantuotantoon ja lopulta kokonaan Charolais-pihvikarjan jalostukseen.


Pari vuotta sitten tila muutettiin osakeyhtiöksi, jotka nuoret kartanonherrat: agronomiksi valmistuva Aarne Schildt ja metsäasiantuntija Marcus Walsh omistavat. Tila sai viime vuonna luomumerkin.
Tänä päivänä tilalla yhdistyvät matkailu ja eettinen lihantuotanto.


 Kulttuurihistoriallisesti arvokas pihapiiri kuuluu Museoviraston suojelukohteisiin.
Kauniiseen pihapiirin rakennukseen ollaan rakentamassa majoitustiloja.
Tilalle saapuessamme kuulimme ensimmäisenä "salimusiikkia" traktorin hytistä. Se varmaankin siivitti nuorta kuljettajaa päivän askareissa. Vähän myöhemmin nuori nainen huristeli vaudikkaasti toisella koneella ohitsemme. Nuoren sukupolven draivi näkyy tilanhoidon otteissa ja myös modernissa ymäristöajattelussa.


Taannoin Bosgårdissa ahkeroitiin pitkä pätkä perinne- eli riukuaitaa  tulevaan lammashakaan. Työ tehtiin talkoilla kokeen perinneosaajan johdolla. Ja päivän päätteeksi talkoolaisille tarjottiin kunnon BBQ-ateria.Seuraavan kerran tätä jaloa taitoa pääsee opettelemaan la 23.8 klo 11-17.Tilalla on noin 250-päinen karja, jota ruokitaan tilalla itse tuotetulla luomurehulla. Eläimet elävät vapaana kesät talvet. Pelloilla vieljellään pääosin apilarehua sekä satunnaiseti kauraa ja härkäpapua.


Naudat ovat sosiaalisia eläimiä ja ne viihtyvät laumoissa. Vapaana elävissä nautayhteisöissä jokaiselle elämielle muodostuu erilaisia rooleja. Ne pitävät toisistaan ja yhteisöstään huolta liikuttavalla tavalla.
Esimerkiksi vaaran uhatessa vasikat kerätään ympyrään asettuvien emojen keskelle. Ja laumanjohtajat seuraavat jatkuvasti yhteisönsä tekemisiä.


Tilalla järjestetään suosittuja tilakierroksia, mutta vieraat pääsevät myös omatoimisesti tutustumaan ympäristöön ja luonnonlaitumiin hyvin merkityillä 1,5 km ja 4 km pituisilla luontopoluilla.
Luontopolut on toteutettu yhdessä Porvoon seudun lintuyhdistyksen kanssa. Ne ovat ilmaisia ja auki ympäri vuoden. Ja luontopolulle suuntasimme mekin...


Opimme, että Pikku-Pernajanlahti on kansainvälisesti arvokas lintuvesi ja se kuuluu Natura-verkostoon. Siellä pesii kymmeniä, myös harvinaisia lintulajeja. Hauskaa oli huomata, että juuri naudat pitävät rantavedet avoimina, jotta linnut voivat käyttää niitä. Luonnon yhteiseloa parhaimmillaan.

Bosgård on liittynyt kansainväliseen Itämeren BERAS (Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society) -suojeluhankkeessa, jossa on Suomesta mukana yhdeksän kierrättävää maatilaa. Tilan rehut kasvatetaan viljelykiertoon kuuluvilla pelloilla. Lanta palautetaan takaisin niille pelloille, jossa rehut ovat kasvaneet ja laitumia ei lannoiteta keinolannoitteilla. Ravinteiden valuminen Itämereen on mahdollisimman pientä.


Pisimmällä luontopolulla voi tutustua mehiläisten kasvatukseen ja nähdä Husholmenin muinaisen linnapaikan, joka on luultavasti toiminut merirosvojen tukikohtana 1200-luvulla.


Kiinnitimme huomiota myös alueen upeisiin metsiin. Saimme tietää, että Bosgårdissa käytetään ns. jatkuvan kasvatuksen hoitomenetelmää, joka hyödyntää puulajien luontaista taimettumista pieniin aukkoihin. Poistamalla isoja puita oikealla tavalla tehdän kasvutilaa terveille pienille puille. Bosgårdissa järjestetään säännöllisesti myös jatkuvan kasvatuksen esittelyä asiasta kiinnostuneille.
Pihapiirissä on laadukas Deli-kauppa ja kahvila-ravintola, josta voi tilata pihvilounaita ja kahveja. Kaikki tilan lihatuotteet myydään suoramyyntinä suoraan tilalta tai tilan omasta nettikaupasta. Päätin, että minustakin tulee tilan asiakas.
Luontokierroksen jälkeen alkoi ruoka maistua ja päätimme herkutella pihapiirin kauniissa miljöössä. Charolais-pihviateriat grillattiin kesäkeittiössä. Palvelu oli joustavaa, myös erityistoiveita kuunneltiin poikkeuksellisen hienosti. 

 Terveisin,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti