perjantai 6. tammikuuta 2017

Uusi Vuosi Budapestissä

Maailman kymmenen kauneimman kaupungin joukkoon kuuluva Budapest on todellakin silmiä hivelevän upea myös talvikaudella. Jouluinen tunnelma vielä lisää kaupungin hehkua.

Vietimme kumppanini kanssa kaupungissa ihaa aikaa välipäivinä. Otimme siellä myös vastaan Uuden Vuoden 2017. Näin loppiaisena on hyvä aika vielä muistella matkan jouluisia tunnelmia.Kaupungin halki virtaava legendaarinen, kaunis Tonava upeine siltoineen on tärkeä osa Budapestia. Joki jakaa kaupungin historialliseen Budaan ja moderniin Pestiin.


Hotellin aulassa vieraita odotti kokonainen kuusimetsä. Huurteinen ja kullalta kimalteleva.


Koristelu jatkui naapurustossa olevalla, kuuluisan Váci-kävelykadun päässä sijaitsevalla Vörösmartyn aukiolla. Koko aukio oli muuttunut jättikokoiseksi joulutoriksi aivan kaupungin sydämessä.


                          Marsipaani ja suklaakonvehdit kuuluivat makuelämyksiin.Kürtőskalács - eräänlainen jättikokoinen, sokerikuorrutettu tikkupulla oli meille uusi tuttavuus. Se on alun perin kotoisin Romanian unkarinkielisiltä alueilta Transylvaniasta, mutta myöhemmin leivonnainen on pyritty EU:ssa rekisteröimään unkarilaiseksi erikoisuudeksi. 


Keski-Europpan markkinoilla vaikutteet ovat historian saatossa myös levinneet. Saksan Baumkuchen, Itävallan Prügeltorte, Ruotsin Spettekaka, Slovakian Trdelnik, Tsekin Trdlo, Liettuan RagoulisPuolan Sekacz ja Ranskan Gateau-a-la-broche ovat tämän herkun lähisukulaisia.Sokerikuorrutuksen lisäksi pullaan sai valita myös toisen kuorrutteen, mm. vaniljan, suklaan tai pähkinärouhetta.Me valitsimme pähkinät ja saimme kauniisti sellofaaniin käärityn höyryävän pullalämpimäisen mukaamme. Taivaallisen hyvää! Siitä ei pulla parane!  Ei ihme, että ihmiset jonottivat näitä torilla.
Ruoka oli muutenkin vahvassa roolissa joulutoreilla.


Makkaraa ja lihapatoja...


Perunaleivonnaisia...


Ja tietysti hehkuviiniä...
Pyhän Tapanin kirkko on Euroopan toiseksi suurin Vatikaanin Pietarinkirkon jälkeen. Tieto oli minulle uusi, mutta sisään päästyäni sain todistaa tätä ihan itse. Upea kirkkosali oli todellakin suuri.


Joulun tunnelma, kuuset ja tietysti perinteinen seimi olivat läsnä kirkossa.
Myös toinen upea ostokatu Andrassy Utca oli hienosti valaistu. Puistokadun kuuluisat puut olivat saanet omintakeisen kimurantin muodon, jossa puun perinteinen hahmo oli rikottu.


Kadun varrella sijaitsevan Valtionopperan kahvila oli myös saanut pop-up versionsa kadulle  - hieman erilaisena:)


Oopperatalon kupeessa loisti piparkakkukoristeinen joulukuusi pienen tarjoilumöksän kupeessa.


Tonavan rannalla sijaitseva Vidagó-konserttisali oli Uuden Vuoden juhlagaalan ja konsertin näyttömö. Loppuunmyyty sali kertoi pitkien perinteiden jatkumisesta.Viisi ruokalajia  unkarilaisine viineineen pyöreiden pöytien ritareille. Opimme, että takavuosien "ei niin hienot egribikarverit" ovat vaihtuneet Unkarissa Euroopan laatuviinien kärkeen. Viininviljelyä on opittu ja siihen on panostettu. Pienet viinitilat myyvät kuitenkin tuotantosa lähimarkkinoille ja niiden kansainvälinen tunnettuus on jäänyt vähäiseksi. Vain Tokaji-viinit ovat tulleet suurelle yleisölle tunnetuiksi.
Myöhemmin illalla Vidagón musiikkisalissa kaikuivat Uuden Vuoden suositut sävelmät. Unkarilaiset Franzien Listzin ja Lehárin teokset sekä itävaltaisten Straussien valssit, polkat ja marssit kuuluivat ohjelmistoon. Orkesterin lisäksi lavalle nousivat operettilaulajat ja Valtion Oopperan balettitanssijat.

Juhlassa laskettiin vuoden viimeiset sekunnit ja kohotettiin juhlallisesti malja uudelle vuodelle. Suurista ikkunoista saattoi seurata Tonavan ylle lähetettyä ilotulitusta.


Matkalla juhlasta hotellille saimme ihastella vielä myöhäisen yön viimeisiä raketteja 
Vörösmartyn aukiolla.


Hotellin somistuksessa kohtasivat uusi ja vanha vuosi sulassa sovussa.Juhlan jälkeen hotellissa vallitsi hilekaaos. Ja kuinka ollakaan uuden aamun valjetessa se oli taas tipotiessään.


Onnellista Vuotta 2017!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti