lauantai 6. elokuuta 2016

Rio de Janeiro - hökkelien Favela da Rocinha

Suurkaupunki Rion huikealta Corcovadon kukkulalta, Kristus-patsaan juurelta aukeaa huimat näköalat eri puolille kaunista maisemaa. Tarkkaan kun katsoo puun taakse kätkeytyy myös näkymä suuresta hökkelikylästä, Santa Martasta. Kylä tuli kuuluisaksi, kun Michael Jackson kuvasi siellä elokuvan "They Don't Really Care About Us". Turismin myötä yksi Rion väkivaltaisimmista faveloista muutti luonnettaan ja rauhoittui.


Kaikkiaan Riossa lähes viideosa asukkaista asuu hökkelikylissä, faveloissa, joita kaikkiaan on noin 700. Favelat ovat syntyneet historian saatossa. Alkuperäiset juuret johtavat orjuuden lakkauttamiseen 1800-luvun lopulle. Köyhät vapautuneet orjat tarvitsivat katot päänsä päälle. Seuraavien sukupolvien aikana hökkelikyliin muuttivat mm. kaupunkia raketaneet ihmiset, jotka halusivat asua lähellä työmaitaan.


Näin on vieläkin. Ihmiset asettuvat mieluummin vaatimattomiin faveloihin kuin matkustavat hienommista kodeista kauempaa työpaikoilleen. Suurkaupungin ruuhkissa työmatka-aika saattaisi helposti venähtää pariin tuntiin. Hökkelissä asuva ei maksa veroja. Palvelut ovat lähellä ja hinnat ovat edullisia. Brasilialaiselle luonteelle sopiva yhteisöllisyys löytyy helposti sukulaisten ja ystävien keskellä. Kaikki ei ole ankeata.
Surullista on väkivalta, huumekauppa ja pelko, jotka joissakin faveloissa ovat ottaneet vallan. Turistin on todella tärkeää tietää, mihin voi mennä ja mihin ei. Yksin ei pidä koskaan mennä sisälle favelaan. Kadulta poikkeavilta kysytään heti, mihin on matka ja asiattomia ei katsota hyvällä.


Favela löytyy myös heti Cobacapanan rannan tuntumasta.


Ipaneman huikean "kaksi veljestä" huipun rinnalla nousee rinteeseen Vidigalin favela. Asukkailla on upea näköala Ipaneman rannalle. Kylä on tunnettu boheemista elämästä, taiteilijoista ja musiikista. Yövalaistuksessa se on kaunis katsella.


Vieressä sijaitsee Rion suurin köyhien asuinyhteisö - Favela da Rocinha.
Se on kuin kaupunki minikoossa, kouluineen, kauppoineen, apteekkeinen ja autokorjaamoineen.
Ero on siinä, että vesi- ja viemärijärjestelmiä ei ole. Sähköt saadaan omatekoisilla
virityksillä ja virkavaltaa ei aina suosita.
Nimi Rocinha tarkoittaa pientä viljelmää ja sen taustalla on
paikalla aikaisemmin ollut appelsiiniviljelmä. 



Graffitien rinnalla on ihan tavallista mainontaa.


Kuntosalit ja sambakoulut ovat tärkeä osa elämää faveloissa. 









Vaaleanpunainen rakennus on täynnä asuntoja.






Meidän viranomaisilla on selvästi eri näkemys sähköasennuksista.
Mutta ei tämä aivan tavatonta ole, vastaavia virityksiä löytyy myös Aasian metropoleista.





Jalkapallo on suosittua. Rion neljästä tunnetusta jalkapalloseurasta Flamenco on monen favela-asukkaan suosikki. Myös samba ja sambakoulut ovat faveloiden "lahja" maailmalle.


Eri sukupolvet rinnakkain lukuhommissa.



Moottoripyörät olivat todella suosittuja kulkuvälineitä. Nopeita ja toimivia ahtailla kaduilla. 
Ne poukkoilivat myös muualla, Rion kaoottisessa liikenteessä autojen välissä. Ihme, että onnettomuuksia ei tapahtunut enemmän.














Koululaiset vaikuttivat iloisilta ja tyytyväisiltä. Opetuksen tasoa kuitenkin arvostellaan keskiluokassa. Lukutaito on tavoiteena, kielten opetusta tuskin on lainkaan. Paikalliset ovat oivaltaneet, että ainoa tapa nousta köyhyydestä on koulutuksen kehittäminen. Ja se on hallinnon kehityshankkeiden kärjessä. Matka on kuitenkin pitkä. Rocinhassa hökkeleiden vieressä sijaitsee kallis yksityiskoulu. Se saa elää rauhaisaa rinnakkaiseloa, koska se auttaa myös taloudellisesti alueen asukkaita.



Muita Rio de Janeiro -aiheisia postauksiani voit halutessasi lukea tästä.

Terveisin,


2 kommenttia: