tiistai 4. heinäkuuta 2017

Mustion Linna hurmaa kauneudellaan ja historiallaan

Länsi-Uudellamaalla, Raaseporissa sijaitseva, hurmaava Mustion Linna kutsui meidät viettämään kesäpäivää. Linderin suvun uskomaton kartanolinna on elänyt Suomen historian nousuissa ja laskuissa. Tänä päivänä upea kartanohotelli toivottaa vieraat tulleeksi hurmaavaan miljööseen, hyvän palvelun ja ruoan ääreen.Itse keltainen linna on puukirkkojen jälkeen Suomen suurin puurakennus. Se on kunnostettu museoksi, joka ovien takana aukeaa pala mielenkiintoista suomalaista historiaa. Museokierrokselle kannattaa ehdottomasti  mennä mukaan, jos historia kiinnostaa. Mustion ruukki oli Suomen ensimmäinen rautaruukki ja Kartanon nykyisen päärakennuksen rakennutti ruukinpatruuna Magnus Linder. 


Linnan vieressä sijaitsee päähotelli, nimeltään Albert Edelfeltin hotelli. Se on kivinen, entinen palvelusväen käytössä ollut rakennus. Hotelli on entisöity ja sisustettu hyvällä maulla, kustavilaiseen tyyliin. Lisää hotellihuoneita on rakennettu kartanon muihin piharakennuksiin. 


Linnankrouvin Ravintola on myös kokenut täydellisen remontin.
Siellä on hyvä ilmapiiri ja loistava palvelu. Vieraiden joukossa näkyi monia hyvän 
ruoan ystäväksi tunnustautuneita.Minä maistoin Linnankrouvin keittiömestarin, Niko Tuomisen Snappertunan kuhaa. 
Oli todella herkullista, eikä ihme, sillä Pohjoismaiden parhaita ravintoloita listaava ravintolaopas White Guide arvosteli juuri Mustion linnan ravintolan Suomen 10. parhaaksi.
Ihana kartanon puutarha on myös kunnostettu kulta-aikojensa loistoon. Se on saanut takaisin romanttiset kaarisillat ja puhuttelevat patsaskujat. Harvinaisin puu satojen kasvien kokoelmassa on Mantšurian korkkipuu.


Suikulähteet ja ainutlaatuinen lummesilta ovat puutarhan ihanuuksia. Kun lumpeet kukkivat niitä pääsee ihailemaan aivan lähietäisyydelle.

Linnan upeat salit on entisöity pieteetillä. Tauluja ja huonekaluja on ostettu takaisin ja 
täydennystä on hankittu Tukholmasta ja Italiasta.
Mustion Linnassa vaikuttaneen Marie Linderin kirja "Aikamme Nainen" oli 150 vuotta sitten ennenkuulumaton sensaatio. Linder oli venäläissyntyinen kreivitär, joka varttui Aurora Karamzinin hoivissa ja kirjoitti tasa-arvon puolesta kauan ennen Fredrika Runebergiä ja Minna Canthia. 

Mustion Linnan valtiatar ei piitannut puheista vaan ratsasti tavallisella satulalla, käytti saappaita, poltti tupakkaa ja mikä hurjinta - joi olutta, rahvaan juomaa. 

Kirja oli pakko ostaa mukaan ja lukea. 


Ja pakko oli ostaa linnan oluttakin. Tämän kesän uutuus Mustion Linnan kartanopuodissa 
oli juuri Marie-olut. 


Ihana viikonloppu muistoineen piirtyy mieleen varmasti vielä pitkään.
 

Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti