tiistai 25. heinäkuuta 2017

San Franciscon Ferry Building - ruokatrendien äiti

San Franciscon lahden rannassa, lauttaliikenteen satamassa, Ferry Buildingissä syntyvät San Franciscon kuuluisat ruokatrendit. Kaikki on paikallisesti tuotettua. Pienissä, pop-up-tyyppisissä liikkeissa ja ravintoloissa testataan uutuuksia ja luodaan markkinoita. Tarjolla on myös huippuammattilaisten valmistamia aterioita huolella suunnitelluissa miljöissä.


Ferry Buildingin erikoisuus on kello. Sen sointi on lainattu Lontoon Big Beniltä, jonka komeat lyönnit kuullaan San Franciscossa nauhoitteena.Käytävillä oli aina kuhina, riippumatta siitä, minä päivänä tai mihin aikaan paikassa pistäytyi.Hyönteiset ovat nyt tulossa. 
Myös Suomessa maistoin keväällä pidetyssä ruoan tulevaisuusseminaarissa paahdettuja sirkkoja.
San Fransiscossa oltiin ehkä vielä pidemmällä makujen ja pakkausten kanssa. Myös sienet ovat tulevaisuuden ruokaa joko luonnosta poimittuina tai itse kasvatettuina.
Suomesa Saimi Hoyer on tässä osunut oikeaan hetkeen oman sieni-innostuksensa kanssa.

Lajikkeita on monia. Herkkusienet ja siitakesienet saavat kovia haastajia.Myös pakkaustavat ja designit on mietitty.


Käsin tehdyt suklaat ovat sallittua herkuttelua. Laatu korvaa määrän.
Myös Suomessa näkyy suklaakahviloiden ja pienten suklaatehtaiden nousubuumi.
Käsin tehty ja lähimaidosta valmistettu artesaanijäätelö
Makuina hunaja, seesami. Ideana jäätelöaamiainen tai jäätelösandwich.

Tämäkin trendi näkyy jo myös Suomessa pienten jäätelötehtaiden nousuna ja eksoottisina 
paikallisina makuina kuten kuusijäätelö.Eating with purpose - vastuullinen syöminen on lupaus, joka varmasti kasvaa.
Paikallisesti tuotettu, gluteeniton luomuruoka, jota ei ole geenimuunneltu.Ajatus viedään vielä pidemmälle - ruoan ajatellaan olevan kehoa tervehdyttävää, puhdistavaa ja kunnossa pitävää. Jokaisella suupalalla on merkitys. Viestin välittäjäksi on valjastettu myös entinen huippumalli Sindy Crawford.


Gluteenittomat leivonnaiset ja granolat. Nämäkin artesaanityönä käsin tehtyinä.
Tähtäimessä vatsan hyvinvointi. Kekseliäitä, kauniita ja herkullisia leivonnaisia. Ei se pakollinen gluteeniton pakkopulla.
Varmasti edelleen vahvistuva trendi myös Suomessa.


Oliiviöljy.
Laadukas kasvipohjainen rasva. Paikalliset viinitilat järjestävät öljymaisiaisia ja opettavat erottamaan eilaiset laadut toisistaan. Hunaja.
Luonnon oma makeuttaja, jota tarvitaan sokeria vähemmän ja joka on mehiläisten valmistava luonnon tuote. Monissa tuotteissa. kuten jäätelössä ja granolassa käytetiin pelkästään hunajaa makeuttajana.Ruokaisat piirakat - potpies
-  lähellä tuotetusta luomulihasta tai kanasta. Myös kasvivaihtoehto oli tarjolla.Käsintehdyt luomu herkuttelujuustot. Sipulihillokkeen kera.
Viikonloppuisin tarjolla myös rahkamaista juustomassaa (Cheese curd).


Ferry Buildingin peinistä ja kokeellisesta ravintoloista paras bongaus oli 
laadukas Bouli Bar ja saman yhtiön Boulettes Larder ravintola


Helposti lähestyttävän, laadukkaita ruokia tarjoavan ruokabaarin sisustuksen on suunnitellut Lontoossa ja San Franciscossa toimiva designiin ja sisustuksiin erikoistunut yritys Kallos Turin.


Valaisimet ovat sisustusarkkiehti Tom Dixonin suunnittelemat.
Puupinnat ovat amerikkalaista tammea ja tilanjakana roikkuu tukeva kuparihelmistä tehty verho.
Viininjäädyttimien ulkokuorina toimivat puupökkelöt.

Kuparilla verhotussa avokeittiössä on myös avotuli. 


Erilaisia mezejä sisältävä ruokalista on mielenkiintoinen ja vaihtuu vuorokauden ajan mukaan. Sen on suunnitellut Boulettes Lardinin keittiömestari Amaryll Schwerner, joka on yksi yhdysvaltojen nimekkäistä keittiömestareista (Best Chefs America) ja hänet on valittu maailman 100 parhaan "contemporary chefin" joukkoon.
Lounasajan viimeisillä hetkillä tarjolla olivat vain salaattivaihtoehdot. Meriruokasalaatti oli kyllä aivan erinomainen raikkaudessaan ja tuoreudessaan.


Ruokailun taustalla saimme seuravat näyttävää kukka-asetelman syntymistä.


Pääravintola Boulettes Lardin avautuu merelle päin.


Myös se on tunnettu hienostuneesta sisustuksestaan ja ruoastaan.


Ravintolasta voi Ferry Buildingin tyyliin lisäksi ostaa mukaan mezeaterioiden raaka-aineita.


Joka lauantai Ferry Buildingin edessä pidetään paikalliset maalaismarkkinat, johon tuottajat tuovat tuotteitaan torimyyntiin.


Rakennuksen kaarikäytävän seinään on kiinnitetty suuret taulut, jotka luonnehtivat ruokatarjonna periaattieita. Luonnonmukaisuus, ekosysteemien ymmärtäminen ja vastuullisuus nousevat kaikessa esille. Alla koosteena taulujen pääteemat otsikkotasolla.Terveisin,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti