tiistai 11. heinäkuuta 2017

Savonlinnan taikaa - musiikkia ja kesän makua

Savonlinnan Oopperajuhlat ovat vuosien ajan olleet juhlallinen lomakauden aloitus. Niin tänäkin vuonna. Erityisesti Suomi 100 -juhlavuotena tuntui hienolta olla todistamassa linnan upeita tapahtumia ja kokea pala linnan vaikuttavaa historiaa monin tavoin.Aulis Sallisen säveltämän kronikan Linna vedessä -kantaesitys avasi meidän Oopperajuhlamme. Hieno kokemus. Teos perustuu Lasse Nummen runokokoelmaan ja kuljettaa kuulijan läpi Olavinlinnan historian. Myös musiikissa kuuluvat renessassin ja barokin sävelet pimeän keskiajan jälkeen. Hienoa oli yhdistää eri tapahtumat Euroopan historiaan kokonaiskuvan rakentamiseksi.


Opperapäivän ilta jatkui myös Suomi 100 -henkeen Sallisen musiikilla. Kullervo ooppera on kuvaus kostosta ja vihasta. Sallinen kirjoitti sen 25 vuotta sitten, mutta aiheen ajankohtaisuus tänä päivänä ei jää kuulijalta huomaamatta.


Kullervon roolin lauloi Ville Rusanen ja hänen äitinsä roolin oma sisar Johanna Rusanen-Kartano. Molemmat loistokkaasti. Taas kerran ooppeerakuoro nosti kylmät väreet pintaan vaikuttavuudellaan,
Traaginen ja hurja kokemus.


Illan ruskassa myös Olavinlinna sai hehkuvan pinkin sävyn. Äänettömän luonnon keskellä eivät tällä kertaa päässä soineet tutut aariat. Kullervon jälkeen ajatukset kulkivat syvemmissä vesissä.


Aurinkoinen aamu houkutteli meidät sisävesiristeilylle Savonlinnan ympäri.


 Tunnin retkellä näki Olavinlinnan myös vedestä päin. Oopperalavaa suojaava katos jatkaa muurien tarinaa.

Savonlinnan vesien sillat ovat myös kaunista katseltavaa. 
Kyrösalmen yli kulkee kaikkiaan kolme siltaa.


Uusi komea Laitaatsaaren silta on rakenteilla.


Sillan alitus oli jännittävä eikä kannella saanut seisoa. Rakenteiden ja ihmisten välille ei jäänyt kuin nimeksi tilaa.Eteläisen Saimaan vesien rannalla kun ollaan, ei selviä muikuitta. Puruveden muikut ovat 
Saimaa Gastronomiaa parhaimmillaan. 
Ravintola Valo on luottoravintolamme. Palvelu on lupsakkaa ja ruoka maistuvaa.
Asuimme taas tuttuun tapaan kesähotelli Villa Ariassa, jonne kuljetaan pientä siltaa pitkin torilta. Talo on rakennettu 1896 sairaalaksi ja sen korkeissa huoneissa on tilaa hengittää ja aistia oopperakaupungin ilmaa ja tunnelmaa.


Aamun tunnelma täydentyi torilla uuden sadon makeiden mansikoiden ja lörtsykahvien kera.


Neljännen opperapäivän avasi kulttuuriministeri Sampo Terho, joka Aarno Cronvallin haastattelussa myösi, että Kullervo-oopperan hurjat käänteet olivat tulleet yöuniin.

Sunnuntaiaamun sointi aukesi ihanasti basso Mika Karesin aarioihin. Maailman metropoleja valloittava tähti lauloi nyt ensi kertaa 2-vuotiaalle kummitytölleen ja lupasi viedä tämän esityksen jälkeen lörtsyille torikahvilaan. Näin meillä Suomessa!
Brysselistä Savonlinnaan tullut Kares tähdittää Rigolettoa. Syksy vie hänet Lontoon Covent Gardeniin, Royal Opera Houseen.
Terveisin,
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti