torstai 6. heinäkuuta 2017

Fagervikin ruukin kesäinen miljöö kutsuu

Kesäisellä retkellä päädyimme läntisellä Uudellamaalla, Inkoon pohjoispuolella sijaitsevalle Fagervikin ruukin museoalueelle. Jo tie Inkoosta oli ihastuttava pieni ja kiemurteleva kylätie ja kun saavuimme itse ruukkialueelle, näky oli kutsuva. Aurinko paistoi ja kevyessä untuvatakissa tarkeni - Suomen kesässä.



Eteemme avautui ainutlaatuinen, jo 1700-luvulla rakennettu miljöö pienine punamultaisine taloineen, kirkkoineen ja kartanoineen.






Nuorisoseuran tanssilava odotti kesäviertaita.






Alueen museo on avoinna yleisölle, mutta aukioloajat kannattaa tarkistaa. Museon yhteydessä on pieni viehättävä puoti ja kahvila, jossa kaikki tarjottavat tehdään alusta alkaen itse.


Kesän ehdottomasti paras pulla oli tuossa pienessä kahvilassa. Niin pehmeää. kuohkeaa ja maukasta pullaa saa harvoin, nyt kun Dallaspullat ovat vallanneet niin monet kahvilat.



Kahvimukit olivat puodissa myynnissä olevaa tanskalaista keramiikkaa. Lasiset kakkulautaset toivat mieleen Konneveden Pyhälahden mummolan, kuten myös tuore, vastaleivottu kääretorttu. Hurmaavan hyvää.








Mäen päällä, porttien takana kohosi upea kartano. Se sijaitsee yksityialueella eikä pihaan ole lupa mennä. Tänä päivänä Fagervikin omistavat ruukin tilukset suvultaan perineet Otto von Frenckell, Barbara Hisinger-Jägerskiöld ja Eva Hisinger-Jägerskiöld.



Kartanon edessä aukeaa upea piha-alue suihulähdepatsaineen.



Ruukkitoimintaa keski yli 250 vuotta ja toiminta loppui vuonna 1903, kun kartanon edustalla sijatsevassa rakennuksessa ollut kankivasara löi viimeisen kerran. 


Pienet punaiset mökit on kunnostettu laadukkaasti. Omistajat vuokraavat niitä lähipiiriinsä kuuluville kesänviettopaikoiksi.


 Punamullalla maalatut, tiilkaittoiset talot ovat tärkeä osa suomalaista kulttuurimaisemaa. Rautaruukkien merkitys maan hyvinvoinnin kehityksessä oli suuri.



Terveisin,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti