sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Hienoja hetkiä Tallinnan kansallisbaletissa

RAHVUSOOPER ESTONIA


Tänä keväänä minulla oli ihan poikkeuksellisesti mahdollisuus vierailla kaksi kertaa baletissa Tallinnan oopperassa.


Ensimmäinen visiitti oli toukokuussa, vähän sen jälkeen, kun Tallinnan baletissa oli ollut ensi-ilta Toomas Edurin baletista Modigliani - kirottu taiteilija. Teos johdatti katsojat 1900-luvun pariisilaisen taitelijaelämän pariin.


Taiteijan epätasapainoinen elämä on rakennettu klassiseksi baletiksi, kuitenkin niin, että puvut ja lavastus kuvaavat konkreettisesti Pariisin maailmaa. Teos ei ole satu vaan näytelmällinen kuvaus taiteilijan elämästä.
Lavasteista minulle jäin mieleen jättikokoiset teokset, jotka sinänsä olivat puhuttelevia... kuin itsensä pääroolihenkiön maalaamia.


Pieni sali oli kaunis ja muistuttaa paljon Helsinigin entistä oopperaan Bulevardin ja Albertinkadun kulmassa (Aleksanterinteatteri). Yleisö oli kiinnostunutta ja hienostunutta.
Väliaikatarjoilulla käytiin kiivasta keskustelua baletin sisällöstä. Vierailijana oli selvästi nykyisiä ja entisiä tanssijoita. Tarjoiluissa, vaatesäilytyksessä ja opastuksessa on kansainvälinen tyyli ja taso.
Toinen  balettikokemukseni oli kesäkuisen sunnuntain iltapäivänäytös, jossa esitettiin
Tšaikovskin klassikkobaletti Joutsenlampi (Luikede järv). Baletti noudatti perinteitä ja se toteutettiin Marius Petipan ja Lev Ivanovin Pietariin 1895 tekemän koreografian mukaan. Ohjaaja on halunnut nähdä suuren rakkaustarinan keskellä joutsenprinsessa Odetten prinssi Sigfriedin sielun kauneuden personalisoitumisena.
Hieno toteutus, hyvät ensitanssijat ja solistit. Täydellisesti onnistunut pikkujoutsenten tanssi.


Liput on vaivaton hankkia Tallinnan oopperan nettisivujen kautta. Suomalaiset voivat ostaa ne joko kotimaista Lippupalvelua tai Berliinissä toimivaa Classicticketiä käyttäen. Valitsin Classicticketin, koska toinen näytöksistä oli Lippupalvelussa loppuunmyyty. Yllätyksekseni huomasin myös, että lippujen hinta oli Classicticketin kautta edullisempi.Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti