lauantai 20. helmikuuta 2016

Café de Flore - Pariisin St. Germainin helmi

Pariisi on minun kaupunkini. On ollut sitä aina. Vuodenvaihteessa taisi tulla täyteen kolmaskymmenes visiitti kaupunkiin. Olen asunut kaupungissa lyhyitä aikaja ja pidempiä aikoja. Hotellissa, ystävien tyhjissä asunnoissa ja vuokralla. Olen systemaattisesti viettänyt aikaa eri kaupungiosissa ja pyrkinyt hahmottamaan niiden sielunelämää.

Seinen eteläpuolella, vasemmalla rannalla (La Rive Gauhe) sijaitseva Saint Germain des Prés on ylevä ja hillitty. Se tunnetaan kirjakaupoistaan, kahvikoistaan, vanhoista ravintoloista ja upeista kaupoista. Tunnelma on charmikas ja ehkä vähän ikiaikainen. Kerran kerroin pariisilaiselle ystävälleni viettäneeni koko päivän St. Germainissa ja hänen kommenttinsa oli - mahtoi sinulla on tylsä päivä!


Mutta ei ollut. Söin esimerkiksi yhdessä kaupungin vanhimmasta ravitoloista - Le Procopessa, joka on perustettu jo vuonna 1686 - siis 330 vuotta sitten. Tunnelma oli hämmästyttävä. Nautin kahviloissa hengailusta. Ja rentouduin.

Viimeisimmällä visiitilläni alueella oli vuodenvaihteen juhlatunnelma. Kastanjat tuoksuivat ja jouluvalot paloivat vielä ja kahvilat kutsuivat. Ensimmäisenä Les Deux Magots.


Legendaarinen Brasserie Lipp on ollut kirjalilijoiden, Seinen vasemman rannan älymystön ja kustannusbisneksen ikiaikainen kohtauspaikka.


Myös Café de Florella on pitkä historia seurapiirikirjailijoiden kantapaikkana. Filosofit Jean-Paul Sartre ja Simone de Beauvoir ovat siellä viihtyneet.


Antiikin jumalatarpatsaan mukaan nimensä saanut kahvila on syntynyt 1800-luvun loppupuolella. Sisustuksessa on 30-luvun tunenlma. Asiakkaat elävät tätä päivää.


Kirjallisuusbrändistä halutaan pitää kiinni nykyisessä kattauksessakin. Tarinaa kerrotaan tableteissä ja konvehdeissa. Ja juuri sitähän ihmiset haluavat ostaa kahvikupposensa kanssa. Se saa viihtymään.


Asia jota ihailen, ovat ranskalaiset tarjoilijat. Useimmiten he ovat miehiä ja aina niin ylpeitä työstään. Osaaminen näkyy kauas ja itsevarmuus huokuu saliin. Tässä yksi esimerkki: pulloa avatessa voi samalla viihdyttää muutaman pöytäseurueen vieraita. Tyylikkäästi.


Tänä päivänä Café de Floressa voi törmätä Karl Lagerfeldiin. Yksi masteron liikkeistä sijaitsee naapurustossa - ehkäpä esimerkiksi siksi.

Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti