maanantai 17. syyskuuta 2012

Kerlingarfjöllin vaellusreitillä Islannissa

HIGHLANDS

Pääsin tyttäreni kanssa nappaamaan alkupalant Islannin Highlandsin ihanasta vaellusmaastosta, joka
sijoittuu kahden suuren jäätikön, Hofsjökullin ja Landjökullin väliin. Jo nyt tiedän, että haluan takaisin.

Kjölurin kylä on keskeinen vaelluksen aloittamisen kannalta, sillä sinne pääsee Reykjavikista kätevästi nelivetoisella autolla tai bussilla kesäkauden ajan. Heikkokuntoinen off-road tyyppinen väylä on talvisin suljettu.

Näkymät ovat huimat. Kerlingarfjöllin ympäri voi vaeltaa kolmessa päivässä.
Kjöluurin kylästä lähtee myös merkitty reitti päivävaellukselle.


Me saavuimme syyskuun alussa, kun ensilumi oli jo satanut upean Kerlingarfjällin rinteille. Saimme kokea syksyn jäätävän, luihin ja ytimiin asti menevän viiman. Emme siis yhtään ihmetelleet, kun vain muutamia päiviä myöhemmin uutisoitiin, että parisataa kilometria pohjoisemmassa olevalle Islannin pohjoisrannikolle on julistettu hätätila yllättäneen lumimyrskyn vuoksi. Sähköt olivat poikki ja lampaat jääneet kesälaitumilleen lumiloukkuun.

Paras vaellusaika tällä alueella on heinäkuun alusta elokuun puoliväliin. Silloin ovat lumet jo kokonaan sulaneet eivätkä syksyn säät ole vielä ehtineet. Kuumimpina päivinä voi vaeltaa jopa t-paidassa.


Kjölurissa on pieni majatalo, josta voi vuokrata mökkejä yöpymistä varten. Se tarjoaa myös ruokaa ja mukavuustilat telttavaeltajille.
Lampaat vaeltavat kesälaitumillaan vapaasti, kunnes ne kootaan syksyn tullen aitaukseen ja lajitellaan oikeille omistajilleen vähän samaan tyyliin kuin porot Lapissa. Tapahtumaa juhlistetaaan myös Islannissa asiaan kuuluvin menoin. 
Toivottavasti nämä päkät eivät jääneet yllättävän aikaisin tulleen lumimyrskyn jalkoihin.Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti