maanantai 1. huhtikuuta 2013

Laskettelun hurmaa ja elämyksiä Ranskan Alpeilla

VAL D'ISÉRE

Ranskalainen alppikylä Val d'Isère on vienyt sydämeni ja aina silloin tällöin pääsen tuon viehättävän pikkukylän tunnelmista ja sen hienoista rinteistä nauttimaan. Kylä on huima yhdistelmä luonnon armoilla elävää vuoristokylää ja modernia lomayhdyskuntaa.
Perinteet halutaan säilyttää, mutta kylää kehitetään jatkuvasti laskettelun ehdoin. Tämän varmistaa kylän kuulaisa kasvatti Jean-Claude Killy, jonka ansiosta kylä pysyy yhä maailmancupin kotinäyttämönä.


Alueen korkein jäätikkö Grande Motte on yli 3400 m korkeudessa. Se näyttäytyy vain upeimpina, aurinkoisina päivinä. Koko alue on korkealla ja siellä on yleensä erinomainen lumitilanne myöhäiselle keväälle saakka.
Oikukas Alppien sää tosin välillä saa auringon laskettelijoiden mielessä laskemaan.
Lumipyry tai tiukka sumu heikentävät näkvyyttä ja masentavat mieltä.




Upeiden vuorten laaksossa Isère joen alkulähteillä sijaitseva kylä on kaunis. Monien mielestä kaunein alppikylä. Hienoa on se, että kylällä on pitkä historia ja yhä edelleen sitä pyörittävät juuristaan ylpeät ranskalissuvut. Meidän pienen perhehotellimme Bonneviet löytyvät kirkon kuupessa loistavasta maailmansodassa kaatuneiden muistomerkista.


Pienen kirkon holvikaarien maalauksissa kukkivat Edelweissit ja kiipeilevät vuoristokauriit.
Arkkitehtuurissa uusi ja vanha elävät sopusoinnussa rintarinnan.





Iltaisin pääkadulla voi seurata erilaisia tapahtumia, vaikkapa kuvanveistäjä Christian Burgerin taidokkaita jääveistoksia tai nauttia alueen juustoloiden ja herkkuvalmistajien maanantaimarkkinoista.




Rinneravintoloissa kilpaillaan laadulla. Nirsot ranskalaiset puntaroivat lounasravintolonsa tarkkaan.


Shampanjaa ja viihdettä on myös tarjolla ainakin myöhäisen iltapäivän auringossa.

Illalla kylässä voi istahtaa kuuntelemaan trubaduuria tai seuraamaan konemusiikin viimeisimpiä trendejä.




Ravintoloissa on tarjolla Savoyn maakunnan perinneherkkuja, mm. vahvoja juustoja tai lammasta.
Toisaalta, tässä vastakohtien kylässä, tarjolla on myös pariisilaisen keittiön uusimmat suuntaukset aina keittiömestareita myöten. Arvostetut chefit vierailevat mielellään kylän ravintoloiden keittiöissä.


Kerran viikossa kylän ylpeys, Olympiarinne Face Olympique valaistaan juhlavalaistuksella. Sen voimakas valo tuo upeaa tunnelmaa koko kylään.



Aikaisempi postaukseni kylästä löytyy tästä. 
Alppien arkkitehtuurista ja tyyleistä kirjoitin kylän innoittamana myös sisustusblogiini.
Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti