Kauniina kevätlauantaina päätimme ajella reilun 10 km päässä Porvoosta itään, Pikku-Pernajanlahden äärellä sijaitsevaan Bosgårdin kartanon luomutilalle ja sen houkuttelevalle luontopolulle kevättä ihastelemaan. Tietämättämme satuimme paikalle juuri silloin, kun tilan Charolais-karja aloitti laidunkautensa. Voi sitä riemua!
Yleisö sai seurata tapahtumaa. Me tunsimme ilmassa olevan uuden kevään, vaikka saavuimme paikalle vasta puolen päivän jälkeen ja laitumella kirmattiin jo täyttä häkää.
Pienimmät yrittivät selvittää tiensä juomasammiolle isompien joukossa.
Ja löytyihän sitä vettä lopulta!
Kartano sai alkunsa 1610-luvulla, kun viiden maaverosta vapautetun rälssitilan yhdistyessa.
Keltainen päärakennus kohoaa kauniina yli peltojen. Sen vanhimmat osat ovat 1800-luvulta. Suuret verannat on rakennettu 1900-luvulla laajennusremontin yhteydessä.
Kartanon kulttuurihistoriallisesti arvokas pihapiiri on museoviraston suojelema.
Pihapiirin punaiset asuinrakennukset ovat 1700- ja 1800-luvuilta peräisin.
Tila on monen muun uusimaalaisen kartanon tapaan aloittanut viljan viljelyllä ja maidontuotannolla. Myöhemmin tila kuitenkin siirtyi ensin kokonaan viljantuotantoon ja lopulta kokonaan Charolais-pihvikarjan jalostukseen.
Lammashakaa reunustaa perinne- eli riukuaita, jota rakennettiin viime kesänä talkoovoimin.
Kauniissa metsikössä kukkivat kevään valkovuokot.
Myös mustikat antoivat jo lupauksen tulevasta kesäsadosta.
Kuljimme peltojen reunustaa upeiden metsämaisemien ohi.
Bosgårdissa käytetään ns. jatkuvan kasvatuksen metsänhoitomenetelmää, joka hyödyntää puulajien luontaista taimettumista pieniin aukkoihin. Poistamalla isoja puita oikealla tavalla tehdän kasvutilaa terveille pienille puille. Viime syksynä osallistuimme mielenkiinnosta kartanossa järjestestetylle jatkuvan kasvatuksen esittelytilaisuuteen.
Pikku-Pernajanlahti on kansainvälisesti arvokas lintuvesi ja se kuuluu Natura-verkostoon. Siellä pesii kymmeniä, myös harvinaisia lintulajeja.
Viime kesänä opimme, että juuri naudat pitävät rantavedet avoimina, jotta linnut voivat käyttää niitä. Luonnon yhteiseloa parhaimmillaan.
Pisimmällä luontopolulla voi nähdä Husholmenin muinaisen linnapaikan, joka on luultavasti toiminut merirosvojen tukikohtana 1200-luvulla. Eilen siellä meitä olivat tervehtimässä hanhet.
Viime kesän viisiltäni Bosgårdin luomutilan luontopolulta voit lukea lisää tästä.
Terveisin,
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti