sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Rio de Janeiron kisa-areenat valmiina Olympialaisiin

Rio de Janeiro sijaitsee päiväntasaajan eteläpuolella ja siellä on nyt sydäntalvi. Siitä huolimatta, että kauppoissa myydään talven sesonkimuotia villapaitoineen kaupunki valmistautuu isännöimään kesäolympialaiset 2016 ja vastaanottamaan toista miljoonaa kisavierasta. Hotellit on varattu täyteen ja lisämajoitusta on otettu käyttöön yksityiltä kodinvuokraajilta.

Maisemaltaan jumalaisen kaunis kaupunki,  Cidade Maravilhosa (Marvellous City) ei ole nyt paahtavan kuuma. Paikallisen talven lämpötila muistuttaa meikäläisten kesää. Eron huomaa ehkä selvimmin siitä, että kuuluisat hiekkarannat eivät ole täynnä ja väliin mahtuu myös pilvisiä päiviä. Tämä talvi on paikallisten asukkaiden (carioca) mukaan poikkeuksellisen kylmä. Toivotaan, että ilmasto suosii suomalaisia.


Kisojen keskipisteessä on kuuluisa jalkapallostadion Maracanã, jossa kisat avataan. Kisojen aikana stadionilla pelataan jalkapallo-ottelut ja lopuksi Maracanãlla sammutetaan olypiatuli juhlallisin menoin.


Maracanã on uusittu täysin. Aikaisemmin sinne on mahtunut lähes 100.000 katsojaa ja osa paikoista on ollut seisomapaikkoja. Parhaimmillaan stadionille on ahtautunut yli 183.000 katsojaa, vähän kaoottisinkin seurauksin. Viimeisimmän remontin jälkeen stadion vetää vajaat 80.000 katsojaa, mutta kaikille on nyt istumapaikat. Tämän on ajateltu lisäävän mukavuutta ja turvallisuutta.


Tapahtumien aikana yleisö ei saa tulla paikalle yksityisautoilla. Lähistöllä on metroasema, josta johtaa upea kävelysilta stadionille. Sisääntuloportteja on useita.


Maracanã on Brasilian ja koko Etelä-Amerikan suurin urheiluareena ja se on edelleen myös yksi maailman suurimmista. Sen virallinen nimi on Estádio  Mário Filho stadionin rakentamista merkittävästi edistäneen journalistin Mário (Rodrigues) Filhon mukaan. Stadion sijaitsee Rion pohjoisosassa.Eteläisen Rion huikea rantakatu Cobacabana on Olympialaisissa mm. beach volleyn, pyöräilyn, maratonin ja thriatlonin näyttämö. Katsomot rakentuivat valmiiksi huimaa vauhtia ja lomamme lopuksi niissä saattoi jo istua.


Copacabanalla sijaitsee myös valtava kisatuotteiden virallinen myyntipiste Megastrore. Valinnan varaa on paljon ja maksuksi käy käteisen lisäksi vain Visa-kortti, sillä Visa on kisojen virallinen sponsori. Huomattavan tehokas tapa saada näkyvyyttä kilpailevien korttien hallitsemassa maassa.Pari viikkoa ennen kisoja melkein kaikki oli valmista. Viimeisimpien tuotteiden saapumista odoteltiin. Kielitaitoiset myyjät olivat paitsi avuliaita, myös äärimmäisen hymyileviä ja positiivisia.


Kaikki oli tuotteistettu, aurinkovoiteita myöten. Ei haitannut, että juuri aurinkovoide oli kiireessä jäänyt kotiin. Mikäs oli parempaa kuin hankkia uusi kisavoide ja kuvata se sokeritoppavuoren maisemissa.


Turvallisuustason nosto näkyi kaikkialla. Hohtavan sinisillä aalloilla kaikilla keskeisillä rannoilla partioivat sotalaivat.
Ipaneman ja Leblonin ranta-alueista hieman sisään päin sijaitsee sijaitsee kaunis sisäjärvi Lagoa Rodrigo de Freitas, joka saa vetensä merestä ja vuoriston joista. Järven ympäri kulkee suosittu juoksulenkki ja itse järvi on kaupunkilaisten vesiurheilun keskus.
Olypialaisissta kauniilla ja suojaisalla laguunijärvellä soudetaan erikokoisilla veneillä
 ja melotaan kajaakeilla. 


Kisakatsomot olivat jo valmiina. Vedenpuhdistukseen on kisojen alla kiinnitetty erityistä huomiota.Purjeduskisat käydään Cuanabaran lahdella (Baia de Cuanabara), josta Rio de Janeiro - tammikuun joki - on saanut nimensä. Portugalilaisten tullessa kaupunkiin 1.1.1502, he kuvittelivat tulevansa joelle ja nimesivät kaupungin tämän mukaisesti. Vasta myöhemmin kävi ilmi, että kyseessä oli kuitenkin suojaisa meren lahti. Kaupungissa näkyi rakentamista kaikkialla. Kiire paikkojen viimeistelyyn oli ilmeinen, eikä vähiten kisakylän kaupungissa Barra de Tijucassa, jonne rakennettiin täydellisesti uudet liikenneväylät.


Metro oli jo valmiina ja liikennöi, mutta joitakin pysäkkejä piti vielä saada kuntoon. Paikallisten keskustelut muistuttivat yllättävän paljon meidän Länsi-metro depattiamme:).


Tiukat turvamääräykset koskivat myös rakentajia. Esimerkiksi Cobacabanan katsomoiden rakentajat pääsivät suljetuille työmailleen vasta turvatarkastuksen jälkeen. Ja jokaisen kohteen portilla oli sotilasvalvonta.


Runsas viikko sitten Rion puolelta Barra de Tijucaan avattiin kokonaan uusi mottoritie.


Väylää varten tarvittiin myös uusi tunneli. Kauniit vuoret ovat Rion liikenteen haaste, sillä vaikka tunneleita on paljon, ne muodostuvat helposti pullonkauloiksi.


Komean näköinen rakennelma on yksi uuden metron symboleita. 


Liikenne on välillä todella tukkoista ja suorastaan matelee. Normaalitilanteessa ei olisi mitään takeita siitä, että urheilijat ehtisivät kisakylästä kilpailupaikoilleen ajoissa, mutta kisojen ajaksi kuljetusautoille, busseille ja takseille on luotu omat kaistat ja muuta autoilua tullaan rajoittamaan. Järjestäjät haluavat, että myös liikenne toimii. Ja tästä Riolla on jo kokekusta jalkapallon MM-kisoista parin vuoden takaa. Nyt järjestelyt lienevät vielä mittavammat.


Barra de Tijuca on nopeasti kasvava kaupunki Rion kupeessa ja se on kisojen päänäyttämö, sillä yleisurheiun areenat sijaitsevat Barrassa. Kaupunki on panostanut kisoihin huikeasti ja mm. upouusi musiikki- ja kulttuuritalo on vihitty käyttöön. Taloon sijoittuu myös Rion sinfoniaorkesteri.Musiikki- ja kulttuuritalolla tehdään viimeisiä visuaalisia päivityksiä tiukan valvonnan alla.


Kaupungissa on useita maailmanluokan osotoskeskuksia ja mm. 18 salin Imax-elokuvateatteri.


Kivenheiton päässä Barra de Tijucan keskustasta sijaitsee Olympiakylä, jossa urheilijat majoittuvat.


Kaikki asunnot ovat täysin uusia. Ne on rakennettu kisoja varten, mutta jo 90 % asunnoita on myyty yksityishenkilöille, jotka pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa heti kisojen jälkeen.Ei mitenkään huonot näkymätä kisakylästä.


Kisojen aikana kaikki kuljetukset kisakylään tehdään tarkoin määritellyillä ja merkityillä autoilla. Kokonainen aidattu piha-alue toimi kuljetusautojen parkkikenttänä vähän samaan tapaan kuin meikäläiset autojen maahantuontialueet.


Olympiakylän tuntumassa sijaitsee Olympiapuisto, Parque dos Atletas, jonka yleisurheilustadioneilla pidetään suurin osa kisojen kilpailuista.Turvajärjestelyt aluella liikkumiseen olivat mittavat. Monet kadut olivat jo kiinni ja muutamia auki olevia valvoivat sekä armeijan sotilaat että poliisit.


Osa kisa-areenoista jää riolaisten käyttöön, mutta osa siirretään pois kisojen jälkeen.

Kansainväliselle medialle on varattu runsaasti tilaa mediakeskukseen. Kisojen televisioinnista vastaava Olympic Broadcasting Services tuo yksistään paikalle yli 3500 toimittajaa, kuvaajaa ja järjestäjää.Armeijan yksiköt näkyivät näyttävästi katukuvassa jo kolme viikkoa ennen kisoja. Osittain varmasti oli kyseessä toiminnan harjoitukset, mutta osittain myös turvallisuusimagon rakentaminen.
Arvostettu liittovaltion poliisi PRF näyttäytyi myös ympäri kaupunkia ja eritysesti kaikkien kisapaikkojen läheisyydessä. Turistin näkökulmasta tämä merkitsi turvallisuutta myös Rion Centrossa ja rantakaduilla.


Viimeisenä kisavalmisteluna voisi mainita kaupungin yleisilmeen kohotuksen. Siitä huolimatta, että meilläkin on kirjoitettu puhdistamattomista satama-alueista ja rannoista, on kaupunki satsannut merkittävästi kisavieraiden ja itse kaupunkilaisten viihtyisyyteen. Eteläinen miljoonakaupunki, jonka väestöstä viidesosa asuu slummilaueilla (faveloissa) oli huomattavan kunnostutunut turistin silmin katsottuna.


Vanhaan, tiiviisti rakennettujen sokkeloisten katujen pahamaineiseen keskustaan oli rakennettu upouusi raitovaunuväylä liikkumisen nopeuttamiseksi.


Myös kaikkia ranta-alueita oli kehitetty pitkäjänteisen, vuonna 2010 valmistuneen suunnitelman mukaan. Suunnitelmassa rannoista on haluttu luoda viihtyisiä ja eläviä. Esikuvana on ollut Buneos Airessa onnistuneesti toteutettu vastaava projekti.
Puistoalueita ja pyöräilyreittejä on kehitetty, kahviloita ja Rion tunnettuja rantakioskeja on parannettu. Rannoille on haluttu luoda myös kuttuuria ja museoita. Hiljattain valmistunut Tulevaisuuden museo meren rannassa oli upea esimerkki tästä.  


Tulevaisuuden museon (Museu do Amanhã/Museum of Tomorrow) seinällä on esitetty kisojen viralliset julisteet.Myös Olympiakisojen graafiset elmentit ja hauskat kisahahmot Tom ja Vinicius kertovat trooppisen kaupungin iloisesta elämästä. Ne ovat saaneet nimensä riolaisten, Bossa Nova -musiikkigenren luoneiden säveltäjien Tom Jobimin ja Vinicius de Moraesin mukaan.

Rion kansainvälinen lentokenttä hohti uutuuttaan. Se oli loistavasti brändätty maan parhaita paloja korostaen. Meidän kulkumme kentällä oli mutkatonta ja järjestäjillä on vielä pari viikkoa aikaa hioa kuntoon hieman keskeneräiset asiat, mm. ravintolamaailma, jotta se voi tarjota riittävästi paikkoja suurille matkustajavirroille.Terveisin,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti