lauantai 30. heinäkuuta 2016

Show Sambaa Rio de Janeirossa

Heinäkuussa, eteläisen pallonpuoliskon sydäntalvella Rio de Janeiron sambakoulujen tiimit valmentautuvat tuleviin sambakarnevaaleihin. Ne säveltävät, sanoittavat, suunnittelevat koreografian, ompelevat puvut, valmistavat lavasteet ja ennen kaikkea treenaavat tanssinssa huippukuntoon. Laskiaisen karnevaaliviikolla ne sitten kilpailevat keskenään paremmuudesta, kuuluisuudesta ja kunniasta.
Taso on kova ja kaikki janoavat palkintosijoja. Sambakouluja on lukuisia ja ne kaikki sijaitsevat Rion faveloissa.

Lopulliset esitykset tapahtuvat Rion vanhassa keskustassa sambakulkueita varten erikseen suunnitellulla Sambadromella, jonka virallinen nimi on Passarela do Samba Darcy Ribeiro. Pitkän muotoisen kilpa-areenan, jossa on monikerroksiset katsomot molemmin puolin on suunnitellut Euroopassakin hyvin tunnettu brasilialainen arkkitehti Oscar Niemeyer ja se valmistui vuonna 1984 - melkoisen myöhään siis, kun ottaa huomioon, että ensimmäiset sambakarnevaalit Riossa pidettiin jo vuonna 1932.

Karnevaaliajan ulkopuolella turistit pääsevät katsomaan showsambaa erityisiin näytöksiin, joita järjestetään esimerkiksi Leblonin hienostokaupunginosan Plataforma-teatterissa.


Samban juuret ovat Brasilian alkuperäiskansojen ja afrikkalaisessa kulttuurissa. Brasilian kahvi- ja sokeriruokoviljelmille tulleet orjat ovat purkaneet tuntojaan musiikkiin vastaavalla tavalla kuin Yhdysvaltojen etelävaltioissa - jazzin alkulähteillä. Orjuuden päättymisen myötä suurin osa entisistä orjista asettui asumaan faveloihin ja niin niistä tuli luonnollinen koti myös samballe. Plataforman parituntisessa, näyttävässä showssa viedään myös katsojat kokemaan samban alkuperäiskansojen afrikkalaisuuden tuoma tausta.
Miesten koreografialla on sambassa myös iso rooli. Tässä näytöksessä se korostui erityisesti.


Samba on myös leikittelyä, jokapäiväisen arjen iloa.
Se on nuorten tapa tanssia tropiikissa.


Se on estradilaji.


Ja huikea kilpatanssi.


Ja tietysti näyttävä showtanssi.Paraskaan sambaryhmä ei ole mitään ilman loistavaa orkesteria. Rytmi on samban sydän.


Samba on kuningatarlaji, josta voi vain haltioitua.


Plataforma, Rua Adelberto Ferreira 32, Leblon
Esitys on hyvä ja tanssijat loistavia. Teatteri ehkä hieman vaatimaton ja tuloja pyritään keräämään tupahintaisilla drinkeillä ja valokuvamyynnillä. Huikea show kaikesta huolimatta:).


Tässä näyte sambakarnevaaleista 2016 Rion huikealla Sambadromella:
Samba on Riossa läsnä kaikkialla. Jos olet kiinnostunut, lue myös postaukseni Cobacabanan korttelikuppilan samba de mesasta tai Rion yöelämän keskuksesta Lapasta.


Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti