maanantai 25. heinäkuuta 2016

Rion Ipanema-rannalla - Bossa Nova -musiikin synnyinsijoilla

Garota de Ipanema, Ipaneman tyttö on biisi, joka teki Bossa Nova -musiikin tunnetuksi kaikkialla maailmassa 1960-luvulla. Se syntyi Rio de Janeirossa Ipanema-rannalla, jossa säveltäjäkaksikko Tom Jobim ja Vinicius de Moraes ihailivat ohikulkevaa, eloisaa 17-vuotiasta brasilialaistyttöä hänen matkallaan Ipanema-rannalle.

Ipaneemaa pidetään Rion kaupunkirannoista kauniimpana. Sen taustalla häämöttää mm. kaksi upeaa vuorta, ensimmäisenä "Kaksi veljestä" (Dois Irmãos) ja taempana sargofagia muistuttava vuorenhuippu.


Palmupuut reunustavat pehmeää vaaleaa hiekkarantaa.


Rannalla on n. 700 m välein "posto", jossa on suihkut, wc:t ja ensiapuyksiköt. Nämä pisteet määrittelevät rannan luonnetta. Copacabanalla ovat pisteet 1-6 ja Ipanemalla /Leblonilla pisteet 7-12. Sanotaan, että numerossa 10 viihtyvät miljonäärit ja rannalla 11 miljardöörit. Rannalla 9 liputetaan sateenkaaren väreissä ja ranta 12 sopii loistavasti lapsiperheille.
Pieni kanava erottaa Ipaneman ja Leblonin rannat toistaan. Postot 11 ja 12 ovat tarkalleen ottaen Rion varakkaimman kaupunginosan, Leblonin rannalla.


Rannan kävelykatu on päällystetty Cobacabanan tapaan portugalilaisilla kivillä. Kuvio on erilainen, Ipanemalle suunniteltu. Katukiveyksellä on mehubaareja, erilaisia myyjiä ja ohikulkijoita. Rion rannoilla ei oteta aurinkoa edes lepotuoleissa froteepyyhkeen päällä, vaan naiset käyttävät värikkäitä jättihuiveja, joihin voivat myös kietoutua liikkeelle lähtiessään. Bikinit tuntuvat kuuluvan vain hiekalle. Jo katukiveyksellä, muista kaduista puhumattakaan ihmiset pukeutuvat kesäisesti mutta hieman uikkareita runsaammin.


Aivan Ipaneman alkupäässä (7-8 pisteiden välissä) on Tom Jobimin rento kitarapatsas. Paikalliset kokevat, että bossasäveltäjät oikeasti uudistivat Rio de Janeiron elämää. Rento elämäntyyli oli valloittava ja rakensi kuvaa modernimmasta yhteiskunnasta. Perinteisen faveloissa kukoistaneen samban liittäminen jazziin vetosi myös ylempään keskiluokkaan.
Ipaneman tytön taustalla oleva säveltäjäkaksikko on innoittanut myös Rion 2016 Olympiakisojen järjestäjät nimeämään värikkäät kisamaskotit Tomiksi ja Viniciukseksi. 


Vain pari korttelia rannalta sisämaahan päin sijaitsee Veloso-baari (Bar Veloso), 
jossa Ipaneman tyttö -biisi on syntynyt.


Paikan nimi on nykyisin Garota de Ipanema. 
(49, Rua Vinicius d Moraes, auki puolesta päivästä aamukahteen).


Sisustuksessa on oivallisesti hyödynnetty paikan kuuluisuushistoria. 
Ravintola ei ole vain turistinähtävyys, vaan myös paikalliset istuvat siellä mielellään. Kuvat on otettu hetki aukeamisen jälkeen ja muutamassa minuutissa paikka oli täynnä ihmisiä ja puheen sorinaa. Erityisen suosittu tuntui olevan lauantain Fiejoada-lounas, jolloin tarjoillaan itse pöydässä pariloitavaa lihaa riisin ja mustien papujen kera.Ravintolan naapurissa on samanniminen, pikkuruinen uimapukuliike, jota pyörittää oikea Ipaneman tyttö, Helô Pinheiro. Sanotaan, että hienostunut kenraalin tytär ei aluksi tajunnut musiikin tuomaa kuuluisuusarvoaan, mutta on elämänsä myöhemmissä vaihessa hyödyntänyt sitä mm. toimimalla mallina ja tv-juontajana.

Parin korttelin päässä puolestaan sijaitsee Bossa Nova -fanien mekka "Toca do Vinicius". Pienen erikoisputiikin omistaja on omistanut elämänsä Bossa Novalle. (129, Rua Vinicius d Moraes).


Paikka pursuaa kirjoja ja eri aikakausien äänitteitä. Minulle kaivettiin kaappien kätköistä kaksi Tom Jobimin CD:tä, joista toisella on Ipanelman tytön -alkuperäislevetys. Sama löytyy kyllä myös Youtubesta, mutta jotain hohdokasta oli tässä historian havinassa ja konkreettisten levyjen hankinnassa.
Takaisin rantaan, jossa kioskit tarjoilevat juotavaa ja pikkupurtavaa.
Ipaneman kioskit ovat yllättäen huomattavasti vaatimattomampia kuin Cobacabanan uusitut paikat.


Kookos on alueen suosikki monella tapaa.


Suoraan hedelmästä juotavaa kookosvettä uskaltaa nauttia myös katukahviloissa, sillä kuori vaan hakataan valtavalla puukolla auki ja mehu on valmis nautittavaksi. Edes rosoinen, kovia kokenut kuori ei haittaa. Raikasta!


Rioalaiseen rantaelämään kuuluvat myös keitetyt maissit. 


Niitä voi nauttia sellaisenaan tai sipaista pintaan tuoretta voita suolan kera.


Brasian trooppinen luonto on mitä otollisin maaperä kaikenlaisille hedelmille. Tuoreita hedelmiä ja mehuja kannattaakin nauttia.
Paikallisten suosikeiksi ovat nousseet erilaiset vitaamineja sisältävät eliksiirit:). Tuntuu siltä, että meikäläiselle jo ihan tuoreissa mehukkaissa hedelmissä on tarpeeksi elinvoimaa. Açaita oli kuitenkin pakko maistaa. Amazonin alueelta poimituista marjoista vatkataan vahva sekoitus viileän jäähileen kera. Seos kannattaa tilata ilman sokeria, sillä marja on jo luonnostaan melko makea ja brasilialaiset käyttävät sokeria runsain määrin. Alla ostamassani annoksessa sain açaihini myös banaanista tehdyn kukkasen granola-hunaja täytteellä.
Paikalliset oluet ovat maultaan mietoja.


Toisin kuin Cobacabanalla, Ipanemalla on haluttu säilyttää kaistale luonnon kasvillisuutta. Alue on aidattu ja suojeltu, liikkuinen sillä on kielletty.Taivaalla saimme ihailla vaikuttavan näköisiä batmaneita, fregattilintuja.


Fregattilinnut voivat liidellä taivaalla viikkokausia laskeutumatta. Ne nousevat kumuluspilvissä jopa 4 kilometrin korkeuteen, aivan pakkasrajaan saakka. Kumppanini löysi heinäkuun 2016 Science-lehdestä mielenkiintoisen jutun ihailemistaan, nokkelista linnuista.


Rantatöyrään meren puolelle oli paikallinen katutaiteilija luonut hattivattiyhteisön.


Ipaneman itäpäässä (alkupäässä, pisteen 7 luona) on kallio, Arpoador, johon paikalliset kerääntyvät viiden aikoihin auringonlaskua ihailemaan.


Sinne mekin yhtenä iltapäivänä suuntasimme.

Pieni bisnes kukoisti myös rantakallioilla. Nöyrän ystävällinen myyjä jäi sydämiimme ja sai
poikkeuksellisen suuren tipin.
Alla levytys "Garota de Ipanema - "Ipaneman tyttö", 1960-luvun aitoine henkilö- ja ajankuvineen.Suomeksi biisin levytti Kari Tuomisaaren sanoitukseen Laila Kinnunen vuonna 1964.Ja tässä vielä Amy Winehousen modernisoitu versio. Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti