Suuntasimme aamutuimaan San Franciscon King Stationille, josta Caltrain-junat etelään lähtevät. Aamuruuhkassa myös turisteille nopein tapa liikkua oli jalkaisin. Reipas aamulenkki Union Squarelta keski parikymmentä minuuttia. Reput ja PC:t näyttivät olevan Caltrainissa yleisimmät matkavarusteet.
Liput ostettiin asemalta, automaateista. Järjestelmä oli helppo ja hyvin toimiva. Amerikkalaiseen tapaan asemalla oli tarjolla myös take-away-aamiaiskahvi. Junavaunussa istahdimme piippuhylylle. Parin pysäkin jälkeen junavaunu oli niin täynnä, että osa seisoi. Seurasimme työmatkalaisten aamurutiineja. Kahvi, sähköpostit, musiikkia.... aika yhtenäinen kaava.
Menlo Parkin pysäkillä tuli tilaa, sillä monet Facebookin pääkonttorilla työskentelevät jäivät pois tällä pysäkillä. Me jatkoimme seuraavalle asemalle, Palo Altoon, koska ensimmäinen vierailukohteemme oli Stanfordin yliopisto.
Juna-asemalta lähtevä, palmujen reunustama, suora Palm Drive johtaa suoraan
Stanfordin yliopiston portille. Sinne on kävelymatka Palo Alton asemalta, jos on tottunut kävelyyn. Aseman ja yliopiston välillä liikennöi myös maksuton bussi.
Stanfordin yliopiston portille. Sinne on kävelymatka Palo Alton asemalta, jos on tottunut kävelyyn. Aseman ja yliopiston välillä liikennöi myös maksuton bussi.
Alueella on selkeät opasteet ja kävelyreittien varrella on myös karttoja.
Yliopiston perustivat Jane ja Lealand Stanford, jotka halusivat käyttää varakkuuttaan sivistystyöhön ja tutkimuksen edistämiseen. Viime vuonna vietettiin yliopiston 125-vuotisjuhlaa. Yliopisto oli maksuton vuoteen 1920 saakka, sillä perustajat halusivat tarjota lahjakkaille opiskelijoille mahdollisuuden opiskeluun varallisuudesta riippumatta.
Nykyisin Stanford on yksi maailman huippuyliopistoista ja sen lukukausimaksut ovat sen mukaiset.
Yliopiston kampusalueella on paljon taidetta. Arvokkaimpia lienevät Auguste Rodinin pronssipatsaat.
Jane Stanford rakennutti puolisonsa kuoleman jälkeen hänelle muistokirkon alueelle.
Kampusalueella on edustettuina monia eri tiedekuntia. Yksi keskeisimpiä on lääketieteellinen tiedekunta ja Yliopistollinen sairaala. Seinien graafinen muotoilu oli kaunis ja mieleenpainuva. Täältä on haettu oppia ja mallia myös suomalaisten hoitokäytäntöjen kehittämiseen.
Yliopistollinen sairaala oli brändätty yliopiston punaisella vaakunalla. Kaikki oli järjestelmällisesti suunniteltu. Aulassa oli jopa myymälä, josta saattoi ostaa Stanford Heath Care -materiaaleja. Alueelle rakennettiin lisää ja valmistumassa oli Kalifornian parhaaksi markkinoitu lastensairaala.
Sairaalan pääoven edessä on suuri suihkulähde ja viihtyisä oleskelualue kahvipöytineen.
Mekin otimme alueella kahvitauon.
Mekin otimme alueella kahvitauon.
Siirryimme kampusalueen vastakkaiselle puolelle ja saimme seurata sivusta jonkin opiskelijakurssin valmistumisseremonioita ja valokuvausta.
Stanfordin tunnettu tiedekunta on myös Business School, jossa myös vierailee perus- ja jatko-opiskelijoita ympäri maailmaan. Business School järjestää myös monimuotoista täydennyskoulutusta työelämässä toimiville ammattilaisille.
Palasimme Palo Alton asemalle kierrettyämme yliopiston oman stadionin kautta. Seuraava kohteemme oli vajaa 10 km toiseen suuntaan sijaitseva Facebookin pääkonttori. Työskentelen lähes päivittäin Facebookin ja Instargramin markkinointisovellusten kanssa ja halusin vierailla pääkallopaikalla.
Menlo Parkissa sijaitsevan pääsisäänkäynnin osoite on hauska: 1 Hacker way.
Facebook on halunnut toimia Stanfordin yliopiston läheisyydessä ja pitää yllä kokreettista yhteyttä opiskelijoiden ja tieteen välillä. Pääkonttori sijaitsi aikaisemmin yliopiston kampusalueella, mutta tilantarpeen kasvaessa, muutto tuli ajankohtaiseksi. Yritys siirtyi Sun Microsystemsin entisiin tiloihin Menlo Parkiin joitakin vuosia sitten.
Building 10:ssa sijaitsee Visitor Lobby. Sen yhteydessä toimii myös myymälä. Facebookin pääkonttori ei ole yleisölle avoin ja varsinainen vierailu onnistuu vain sovitusti yrityksessä työkentelevän isännän tai emännän avulla.
Rakennus 10 on merkattu karttaan punaisella. Alapuolella näkyy vuonna 2015 valmistunut suuri uusi rakennus Building 20. Sinne kulkjteaan kampukselta moottoritien (Highway CA-84) ali tunnelia pitkin. Kampus on kokonaisuus, jossa toimii useita kahviloita ja ravintoloita. Tuhansien työntekijöiden viihtyvyyteen ja inspirointiin on panostattu paljon.
Heti vierailumme jälkeen Facebook antoi tietoja toisen kvartaalinsa tilanteesta.
Taloudellisten mittarien lisäksi yhtiö mittaa vaikuttavuuttaan ihmisten tavoittamisella.
Yhteisöön kuuluu 2 miljardia ihmistä, joista 1,3 miljadia käyttää palvelua päivittäin. Myös yrityksen hankkima WhatsApp-palvelu tavoittaa päivittäin miljardi ihmistä ja vuosi sitten lanseeratut Instagram tarinat ovat jo 250 miljoonan ihmisen käytössä päivittäin.
Suurten lukujen taustalla kävijää kohtaa kuitenkin moderni ja ei kovin pröystäilevä näky. Ilmapiiri on rakennettu moderneja, luovia ihmisiä ajatellen. Yhdeksi Piilaaksossa toimivien yritysten vahvuudeksi mainitaankin luovuteen panostaminen. Intuition voiman valjastaminen busineksen käyttöön on havaittu toimivaksi.
Building 20 on upea. Sen on suunnittellyt arkkitehti Frank Gehry ja se on tehty yrityksen työntekijöitä varten.
Alla oleva video kannattaa katsoa, jos on kiinnostunut rakennuksen hienouksista. Yksi niistä on katolle rakennettu 3,6 hehtaarin suuruinen viheralue, jossa on mm. 400 puuta ja ihan kunnon lenkkipolku. Sisätiloissa työympäristön viihtyisyyteen on panostettu paljon. Paikalliset taitelijat ovat voineet rakentaa sinne luomuksiaan. Lisäksi työntekijöitä innostetaan kampuksella shakin, pingiksen, sähkökitaroiden ja pelisalien avulla. Luovuus on yrityksen tärkein tuotannontekijä.
Take a tour of Facebook's new digs from CNBC.
Piilaaksossa, Palo Alton kupeessa toimii myös esimerkiksi Googlen pääkonttori.
Jättiyritykset ovat luoneet alueelle runsaasti työpaikkoja. Niillä on ollut myös positiviinen vaikutus alueen talouteen kerrannaisvaikutusten kautta.
Eräs bussikuskimme kertoi perineensä köyhän äitinsä aikoinaan hankkiman pienen talon. Ostohetkellä talon arvo oli ollut mitätön, mutta nyt, sen sijaitessa kahden korttelin päässä Facebookin pääkonttorista jälkipolvi pääsee nauttimaan omaisuuden suunnattomasta arvonnoususta.
Jättiyritykset ovat luoneet alueelle runsaasti työpaikkoja. Niillä on ollut myös positiviinen vaikutus alueen talouteen kerrannaisvaikutusten kautta.
Eräs bussikuskimme kertoi perineensä köyhän äitinsä aikoinaan hankkiman pienen talon. Ostohetkellä talon arvo oli ollut mitätön, mutta nyt, sen sijaitessa kahden korttelin päässä Facebookin pääkonttorista jälkipolvi pääsee nauttimaan omaisuuden suunnattomasta arvonnoususta.
Meidän matkamme jatkuu junalla San Joseen. Matka kestää parikymmentä minuuttia.
Kaupunki on kasvanut alueen taloudellisen kehityksen myötä. Kaikkialla näkyy vauraus.
Monet yritykset ovat keskittäneet toimintansa San Joseen.
Siellä on myös palveluja ja kulttuurikeskittymä: teatteri, suuri taidemuseo ja tekniikan museo.
San Josesta palaamme taas Caltrainilla San Franciscoon, matkaseuranamme töistä palaavat Piilaakson työntekijät reppuineen ja pyörineen.
Terveisin,
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti