keskiviikko 2. elokuuta 2017

San Franciscon Fisherman's Wharf - meriruokaa ja monta tarinaa

Fisherman's Wharf on syntynyt San Franciscon lahden rantaan täytemaalle, kun maata vallattiin mereltä. Kullankaivajat alkoivat saaliiden puutteessa hakea kalasaaliita merestä ja syntyi kalastusyhteisö. Nykyisin kalastajaelämää on kovin vähän nähtävänä turisteja täynnä olevalla ranta-alueella. Herkullista ja tuoretta meriruokaa on sitäkin enemmän.

Nostan tässä postauksessa vinkkinä muutamia kokeilemisen arvoisi ruokapaikkoja ja muitakin visiittikohteita alueella.


Hyvä tapa mennä meren rantaan Fisherman's Wharfille on ottaa San Franciscon legendaarinen 
cable car. Me hyppäsimme vaunun kyytiin hotellin lähistöltä Union Squarelta, Powell Streetin pysäkiltä hotellimme kulmilta.


Vaunun ohjaus on yllättävän fyysistä työtä. Koliseviin kiskoihin saadaan yhteys ohjaustangolla. Jarrupalat ovat puuta ja niistä lähtee jarrutuksissa selvä palaneen tuoksu. Onneksi ne vaihdetaan päivittäin. Jyrkillä rinteillä vaunulla kiitäminen tuntuu jopa uhkarohkealta. Jos kyytiin hyppää ilman lippua tai matkakorttia, lipun voi lunastaa takaosassa olevalta apukuljettajalta.
Satamassa onneksi nähdään suuren kalasaaliin purku ja punnitus. Isoissa jättipusseissa mahtavankokoiset merikalat lähevät alukselta alueen ravintoloihin. Kalastajat ovat Pier 47 kohdalla.


Lokit odottavat jäännöksiä.

Wharfin reunukset ovat täynnä, vieri vieressä erilaisia katuruokapaikkoja, joista saa sormiruoaksi meren antimia.


Meriruoka on tuoretta ja kadulta ostettuna edullisimmillaan, ilman ravintoloiden turistikerrointa hinnoissa.Kaupungin parhaat fish & chipsit löytyvät ledengan mukaan rekkamyynnistä - The Godmother on avainsana.


Wharfin alueen kupeessa on toiminut ennen merkittävää säilyketeollisuutta, mm. Del Monte. Nykyisin säilyketehtaissa palvellaan turisteja.

                                Chirarderellin suklaaimperiumi on myös alueella edustettuna.
PIER 33 - ALCATRAZ


Laiturin 33 voi lähteä laivaretkelle legendaariselle Alcatrazin saarelle. Pääsylippu kannattaa bookata etukäteen tai sitten osallistua järjestetylle matkalle. Itse emme halunneet vierailla pahamaineisella vankilasaarella, johon mm. mafiapomo Al Capone vangittiin.Alcatrazin sanottiin olevan ainoa vaarallisia rikollisia säilyttävä vankila, jossa vangeille sallittiin lämpimät suihkut. Tämä siksi, että vankien ei haluttu tottuvan saarta ympäröivään kylmään meriveteen. Saarelta pakenemaan onnistunut kolmikko oli kuitenkin varautunut kylmään uintiin sadetakeista tehdyllä lautalla pakomatkalle lähtiessään. Anglinin veljesten sanotaan piileskelevän Etelä-Amerikassa, mutta todellisuudessa kukaan ei tiedä, mikä oli yli 55 vuotta sitten paenneiden vankien kohtalo. Jos sisaret jotain tietävät he eivät voi sitä paljastaa.Vankilasaarelle vangit kuljetettiin tarkoin vartioidusti junakonteissa, jotka lastattiin raiteilta portin kautta suoraan laivaan pakojen estämiseksi.Nykyisin laituri 33 portti ei johda mihinkään. Alcatraz muuttui museoksi vuonna 1963, kun vankilatoiminta saarella lakkautettiin.

PIER 45 Pier 45:llä voi tutustua toisen maailmansodan aikaisiin sotalaivoihin ja sukellusveneisiin.PIER 39 - BOUDIN


Pier 39 on alueen suurin huvialuekeskittymä, paikallinen Disneyland akvaarioineen, myymälöineen ja ravintoloineen.


Laiturilta voi kuitenkin sopivasti seurata merielämää. Lokit ja pelikaanit lentävät laiturin lähistöllä.
Myös hylkeet tulevat paistattelemaan päivää laitureille.
Tarina kertoo, että osa huviveneistä on jouduttu siirtämään lahden toiselle puolelle Sausaliton satamaan, koska hylkeet eivät ole halunnet rauhaisaa rinnakkaieloa veneilijöiden kanssa. Niitä ei ole onnistuttu häätämään edes heavymusiikilla tai vesisuihkuilla. Päinvastoin, hylkeet ovat nauttineet saamastaan erityishuomiosta.


Ranskalainen Boudinin perheen leipomo leipoo alueella taivaallista patonkia, leipää ja leivonnaisia. Tuoksu kantautuu kauas. Leipojien työskentelyä voi osittain seurata kadulta suuren lasiseinän takaa. Alueen ravintolat tarjoilevat herkullista ranskalaista leipää, muutta leivonnaisiin voi tutustua myös yrityksen omissa kahviloissa.Me kokeilimme välipalaksi leivässä tarjoiltua keittoa - tällä kertaa tomaattikeittoa. Alueen traditionaalinen keitto on leipäkuoressa tarjottava simpukkakeitto.Pier 39 on myös oivallinen paikka seurata kaunista San Franciscon lahden auringolaskua.FRANCISCAN


Tänä vuonna 60 vuotta alueella palvellut rapuravintola Franciscan on legenda.
Ruokasalien ikkunoista on suora näkymä Alcatrazin vankilasaarelle.


Tarjottu leipä on Boudinin patonkia - mielettömän hyvää.Franciscanissa päätin kokeilla alueen nimikkokeittoa, simpukkakeittoa - clam showderia. Sitä oli terästetty ravuilla.


Tuoretta meriruokaa kannettiin eteen erilaisilla pannuilla.


Ruokailun lomassa saattoi seurata hylkeen uintia....


.... ja pelikaaneja.

LA MAR


Meren rannassa sijaiteva La Mar on jo lähempänä Ferry Buildingiä. mutta se on mainitsemien arvoinen perulaisen keittiönsä vuoksi. 

Chevicet olivat erittäin herkullisia - tyypillisesti niitä tarjoiltiin erilaisina yhdistelminä.


Banaanin alle koottu meriruokalautanen perulaisin mausten. Annokseen kätkettynä myös
 avokadoa ja perunaa.
SCOMA'SPerinteikäs ravintola Scomas's sijaitsee kesellä Wharfin satama-aluetta ja sinne kuljetaan omaa siltaa pitkin.Ravintolalla on oma kalasaaliin vastaanottokeskus, joka sijaitsee aivan keittiön kupeessa. Tuoreempaa voi tuskin toivoa - merestä pöytään tyyppinen konsepti.


Tyynen valtameren ostereita, kolmea eri laatua. Tarjoilija tiesi kertoa jokaisen lajin pyyntipaikan lähivesiltä. Amerikkalaiseen tapaan lisäkkeena piparjuurta, tomaattisosetta ja tabascoa. Sitruunamehu suomalaiseen makuun silti mieluisin.


Halibut on lähikala. Herkullinen yksinkertaisimmillaakin. Trendikäs kasvislisäke ja pinaattia.


Ravintolan seinät täynnä tunnettuja vierailijoita vuosien varrelta, vuodesta1965 lähtien.

ALIOTO'S
Kalastaja-alueen kupeessa sijaitseva Alioto's on yksi alueen vanhimpia ravintoloita. Se on tarjoillut meriherkkuja perheen sisilialaisilla resepteillä jo yli 90 vuoden ajan.
Sisialainen oliiviöljy - ja Boudinin leipä:).

Valintamme on bouillabaisse. Ja se oli just oikea.
Täydellinen, sahramilla maustettu meriruokakeitto. Suuri lautanen, jonka kruununa myös hummeria.


Yksinkertaisiin mansikoihin oli laitettu Italian isoäidin salaista minttukastiketta. Uskomatonta.


Ja kyllä mamma osasi myös kermaisemmat jälkiruoat.


Kahvin kanssa italialaisittain cattuccini.
Illan päätteeksi ravintolan ikkunasta saattoi seurata auringolaskua Golden Gatin suuntaan.
Paluu hotellille. Cable car kulkee myös iltaisin, viimeisimmät noin yhdeltä yöllä.Näkymä hotellin ikkunasta Union Squaren ja Financial Districtin suuntaan.


Postaukseni San Franciscon keskustan rennoista fine-dining -ravintoloista voit lukea tästä.

Terveisin,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti