lauantai 22. lokakuuta 2011

Musikaali Berliinin nähtävyytenä

HINTERM HORIZONT

Marlene-Dietrich aukiolla sijaitsevan modernin musikaaliteatterin, Theater am Postdamer Platzin näyttämöllä pyörii Berliinin historiaa kuvaava musikaali Hinterm Horizont. Se on mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava kooste kaupungin vaikuttavia historiavideoita ja rock-musiikkia.Länsisaksalainen 80-luvun nuorison rockidoli Udo Lindenberg piti teksteissään ja musiikissaan yllä Saksojen yhdistymisen toivoa: Tyttö Itä-Berliinistä, Horisontin takana, Erikoisjuna Pankowiin... olivat listahittejä, jotka nyt soivat tänä vuonna ensi-iltansa saaneessa musikaalissa.

Lindenberg-hysteria levisi Itä-Berliinissä pidetyn konsertin jälkeen ja tähden kiertue DDR:ssä peruttiin varomattomien sanojen seurauksena.


Musikaali kertoo rock-tähden ja itäberliiniläisen tytön Jessyn rakkaustarinan värikkäine käänteineen. Berliinin muurin kahleilla on suuri merkitys tarinassa. Tarina kuvaa karrikoidulla tavalla ihmisten elämää Itä-Berliinissä Stasin valvovan silmän alla. Nuorisokasvatus on orjallista ja länsimuusikko edustaa vääriä arvoja. Nuoriso kuitenkin edustaa muutoksen tuulia ja haaveilee vapaudesta.Ulkopuolisen silmin katsottuna musikaali on pala realistista historiaa. Mutta katsomossa ei voi välttyä saksalaisten katsojien erilaisilta tuntemuksilta. Välillä suuri yleisö repeää naurusta. Mutta vieressä istuva mies ei naura kertaakaan. Lopussa suuri osa yleisöstä nousee seisomalla osoittamaan suosiotaan. Naapuri istuu hiljaa penkissään taputtamatta. Minä nousen seisomaan, jotta näen vielä esiintyjät väkijoukon keskellä. Esitys oli hyvä.

Myös kriitikot ovat musikaalia ylistäneet. Arvostettu Die Welt -lehti on määritellyt musikaalin ilmaisulla "Lindenbergin elämäntyö Berliinin nähtävyytenä".


Hinterm Horizont on East-West-Side-Story!


Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti