maanantai 6. huhtikuuta 2015

Tukholman mielenkiintoinen Södermalm

TUKHOLMA

Tukholmaa tulee aika harvoin tulee ajatelleeksi sen eri kaupunginosien näkökulmasta. Taannoisella visiitilläni päätin löytää kaupungista jotain uutta. Cityn ja Gamla Stanin sijaan suuntasin Östermalmiin ja Söderiin.

Hienostunut Östermalm on muotounut modernin ravintolamaailman keskukseksi ja vanha rähjäinen työläiskaupunginosa Södermalm taas on löytänyt boheemit taiteilijat ja trendikkäät hipsterit vähän samaan tapaan kuin Helsingin Kallio. 
Slussenin tunnelbanan ympäristö on tuntunut aina luontaan työntävältä, mutta jos siitä suuntaa etelään, ylös Götgatanille avautuu viehättävä uusi maailma Söderin sydämeen.


Götgatania edetessä tarjolla on Sofo - designia, muotia, pieniä putiikkeja ja kahviloita. Mielenkiintoisen näköisiä ihmisiä ja suurkaupungin tunnelmaa.


Aplace, Götgatan 36
Stikki Nikki Cafe, jonka tiloissa tilapäisesti pop-up putiikki Chokladfabriken, Götgatan 46


Götgatanista vasemmalle käännyttäessä löytyy putiikkien ja vintagen maailma.
Grandpa, Södermannagatan 21


Kitsch-putiikko Coctail, Skånegatan 71


 Repris Stockholm, Bondegatan 48 - vaatteita, kenkiä, valaisimia ja huonekaluja.


Ehkä Tukholman suosituin vintage-vaatteiden liike Lisa Larsson (Bondegatan 48), jota mm. muodin ekspertit käyttävät. Putiikista löytyy  30-70-luvun vaatteiden  lisäksi moderneja merkkivaatteita. Vaatteet ovat esillä kuukauden ajan, jonka jälkeen myymättömät tuotteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Visiittini aikana oli käynnissä "suursiivous".


Hengähdys herkkujen ääressä, kahvilassa Gildas Rum, Skånegatan 79


Nytorget 4:ssä sijaitseva Urban Deli on ravintola, leipomo ja aina auki oleva ruokakauppa. Paikan konsepti yhdistää hyvän ruoan elementit ja tarjoilee niitä aamukahdeksasta myöhään yöhön.

Jo toinen Urban:). Östermalmstorgetin kupeessa sijaitseva muoti- ja lifestylekonsepti Urban Outfitters on myös must, ainakin jos matkustaa nuorison kanssa.


Kun matka jatui Nytorgetilta eteenpäin, löytyivät vanhat työläiskaupunginosan puutalokorttelit. Ihan heti ei tullut mieleen, että oli Tukholmassa.Puutaloissa voi asustaa rauhassa suurkaupungin sykkeestä ja kuitenkin ihan lähellä kaikkea.
Sofon vintage-korttelit, luomuruokaputiikit ja trendikkäät kahvilat ovat kävelymatkan päässä.


Merellisen Tukholman säätila ei ole aina lempeä. Keväällä saarten lomassa vihmova raaka tuuli tuntuu välillä luissa ja ytimissä. Niin nytkin, auringonpaisteesta huolimatta.


 Malmgårdsvägeniltä löytyi vielä mielenkiintoinen lifestylemyymälä 
Sivletto (Malmgårdvägen 16-18)


           
Pyörät ovat tuttu näky Södermalmissa. Ne edustavat kaupunginosan elämäntyyliä.


Götgatanin oikealla puolella (Slussenin suunnasta) on myös lisää putiikkeja. Siltä löytyy lisäksi palkittu Johan & Nyströmin kahvilan konseptiputiikki ja -kahvila (Swedenborgsgatan 7). Sopiva lämmittelypaikka tuulen piiskaamille matkailijoille.


Terveisin,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti